Marieb essentials of human anatomy & physiology 10th test bank, Past Exams for Medicine
malik_mehdi_raza
malik_mehdi_raza

Marieb essentials of human anatomy & physiology 10th test bank, Past Exams for Medicine

PDF (4 MB)
335 pages
50Number of download
1000+Number of visits
90%on 10 votesNumber of votes
6Number of comments
Description
MCQ'S on Anatomy and Physiology
50 points
Download points needed to download
this document
Download the document
Preview3 pages / 335
This is only a preview
3 shown on 335 pages
Download the document
This is only a preview
3 shown on 335 pages
Download the document
This is only a preview
3 shown on 335 pages
Download the document
This is only a preview
3 shown on 335 pages
Download the document

Exam  Name___________________________________     MULTIPLE CHOICE.  Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.  

1)  A section that divides the body on the longitudinal plane into equal right and left parts is called:   1)  _______   A)  median (midsagittal)   B)  oblique   C)  transverse   D)  frontal   E)  coronal  

   2)  Which of the following is the correct sequence, going from simplest to most complex, in the 

levels of structural organization of the human body:   2)  _______  

A)  chemical level, tissue level, cellular level, organ system level, organ level, organismal level   B)  cellular level, chemical level, tissue level, organ system level, organismal level, organ level   C)  chemical level, cellular level, tissue level, organ level, organ system level, organismal level   D)  cellular level, chemical level, tissue level, organ level, organ system level, organismal level   E)  cellular level, tissue level, chemical level, organ level, organ system level, organismal level  

   3)  Which of these regions are associated with the parts of the arm:   3)  _______  

A)  femoral, popliteal, patellar   B)  brachial, antecubital, carpal   C)  nasal, oral, occipital   D)  pelvic, pubic, inguinal   E)  acromial, sacral, gluteal  

   4)  The muscular system consists of the:    4)  _______  

A)  muscles in the walls of hollow organs    B)  muscles of the heart and those in the walls of the hollow organs    C)  skeletal muscles    D)  skeletal muscles and the muscles of the heart    E)  muscles of the heart   

   5)  The lymphatic system:   5)  _______  

A)  synthesizes vitamin D   B)  responds to internal and external changes by activating appropriate muscles and glands   C)  secretes hormones that regulate processes such as growth, reproduction, and nutrient use 

(metabolism) by body cells   D)  picks up fluid leaked from blood vessels and returns it to the blood   E)  produces heat  

   6)  Which system covers the external surface of the body and manufactures vitamin D:   6)  _______  

A)  endocrine system   B)  skeletal system   C)  nervous system   D)  integumentary system   E)  lymphatic system  

   7)  Which of these regions are NOT associated with the ventral (anterior) portion of the head:   7)  _______  

A)  oral   B)  orbital   C)  buccal   D)  nasal   E)  occiptal     

8)  Which of the following systems is matched most accurately to the life function it provides:   8)  _______  

A)  respiratory system - digestion   B)  nervous system - excretion   C)  muscular system - maintaining boundaries   D)  integumentary system - movement   E)  nervous system - responsiveness  

   9)  Which of the following elements of a control system detects a change:   9)  _______  

A)  receptor   B)  control center   C)  effector   D)  stimulus   E)  efferent pathway  

   10)  Which of the following statements is correct regarding the location of the spleen and stomach:   10)  ______  

A)  both of these organs are located medially   B)  both of these organs are located in the left upper quadrant   C)  the spleen is located in the left upper quadrant and the stomach is located in the right 

upper quadrant   D)  both of these organs are located in the right upper quadrant   E)  the spleen is located in the right upper quadrant and the stomach is located in the left 

upper quadrant     

11)  Which of these is NOT a survival need:   11)  ______   A)  oxygen   B)  water   C)  reproduction   D)  body temperature   E)  nutrients  

   12)  Which of the following is the correct order of elements in a control system:   12)  ______  

A)  receptor, stimulus, afferent pathway, control center, efferent pathway, effector, response   B)  stimulus, receptor, efferent pathway, control center, afferent pathway, effector, response   C)  receptor, stimulus, efferent pathway, control center, afferent pathway, effector, response   D)  stimulus, receptor, afferent pathway, control center, efferent pathway, effector, response   E)  effector, stimulus, efferent pathway, control center, afferent pathway, receptor, response  

   13)  Which of the following activities does not represent an anatomical study:   13)  ______  

A)  viewing muscle tissue through a microscope   B)  studying how the nerves conduct electrical impulses   C)  observing the parts of a reproducing cell   D)  examining the surface of a bone       E)  making a section through the heart to observe its interior  

   14)  The dorsal body cavity houses the:   14)  ______  

A)  heart and lungs   B)  spinal cord and brain   C)  tongue   D)  urinary and reproductive organs   E)  digestive and reproductive organs  

   15)  The stomach, liver, intestines, bladder, rectum, and reproductive organs are housed in the:   15)  ______  

A)  abdominopelvic cavity  

B)  dorsal cavity   C)  spinal cavity   D)  cranial cavity   E)  thoracic cavity  

   16)  Which of the following is NOT a necessary life function:   16)  ______  

A)  nutrients   B)  maintaining boundaries   C)  movement   D)  responsiveness   E)  metabolism  

   17)  The study of the function of the body and body parts is called:   17)  ______  

A)  homeostasis   B)  anatomy   C)  physiology   D)  irritability     E)  negative feedback  

   18)  Which of these regions in the abdominopelvic cavity are medial:   18)  ______  

A)  epigastric, umbilical, and hypogastric regions   B)  umbilical, right lumbar, and left lumbar regions   C)  epigastric, right, and left hypochondriac regions   D)  iliac (inguinal), lumbar, and hypogastric regions   E)  right and left iliac (inguinal), and hypogastric regions  

   19)  The region that contains the navel is the:   19)  ______  

A)  umbilical region   B)  orbital region   C)  carpal region   D)  anterior knee   E)  inguinal region  

   20)  The gluteal region is the:   20)  ______  

A)  posterior knee area   B)  posterior surface of the head   C)  shoulder blade region   D)  buttock   E)  curve of the shoulder  

   21)  Which of the following orientation terms have opposite meanings (in humans):   21)  ______  

A)  medial and anterior   B)  superficial and proximal   C)  posterior and intermediate   D)  distal and proximal   E)  medial and distal  

   22)  Your body thermostat is located in a part of the brain called the hypothalamus. Which of the 

following elements of a control system does this area in the brain represent:   22)  ______  

A)  stimulus   B)  afferent pathway   C)  efferent pathway  

D)  effector   E)  control center  

   23)  The ovary is part of which of the following two systems:   23)  ______  

A)  digestive and respiratory systems   B)  reproductive and endocrine systems    C)  digestive and endocrine systems   D)  reproductive and respiratory systems   E)  endocrine and respiratory systems  

   24)  Elimination of metabolic wastes from the body is the function of the:    24)  ______  

A)  digestive and urinary systems    B)  digestive system    C)  urinary system    D)  respiratory system    E)  digestive and respiratory systems  

   25)  Which ventral cavity subdivision has no bony protection:   25)  ______  

A)  spinal   B)  pelvic   C)  abdominal   D)  cranial   E)  thoracic  

   26)  The system that controls and coordinates the body through hormones is the:   26)  ______  

A)  digestive system   B)  nervous system   C)  endocrine system   D)  skeletal system   E)  integumentary system  

   27)  Which type of section could be used to separate the thoracic cavity from the abdominopelvic 

cavity:   27)  ______  

A)  dorsal   B)  transverse   C)  sagittal   D)  coronal   E)  ventral     

28)  Which of the following regional terms means the anterior surface of the elbow:   28)  ______   A)  vertebral region   B)  antecubital region   C)  calcaneal region   D)  scapular region   E)  gluteal region  

   29)  In describing the relationship of the thoracic and spinal cavities:   29)  ______  

A)  the thoracic cavity is superior to the spinal cavity   B)  the thoracic cavity is medial to the spinal cavity   C)  the thoracic cavity is proximal to the spinal cavity   D)  the thoracic cavity is ventral to the spinal cavity   E)  the thoracic cavity is inferior to the spinal cavity  

   30)  Which of these structures is the most complex:   30)  ______  

A)  a tissue   B)  a molecule  

C)  a cell   D)  organ system   E)  an organ  

   31)  Sarah fell while ice skating and broke a bone in her carpal region. Where is this region?   31)  ______  

A)  wrist   B)  shoulder   C)  lower leg   D)  hip   E)  knee     

32)  In anatomical position:   32)  ______   A)  the body is erect with the feet parallel and the arms hanging at the sides with the palms 

facing forward   B)  the body is lying face up with the feet parallel and the arms at the sides with the palms  

facing forward   C)  the body is erect with the feet parallel and the arms hanging at the sides with the palms 

facing backward   D)  the body is lying face up with the feet parallel and the arms at the sides with the palms  

facing backward   E)  the body is lying face down with the feet parallel and the arms at the sides with the palms  

facing backward     

33)  The lungs and heart are in the __________ body cavity.   33)  ______   A)  spinal   B)  thoracic   C)  abdominopelvic   D)  cranial   E)  dorsal  

   34)  The ribs are located in the:   34)  ______  

A)  right and left iliac regions   B)  right and left hypochondriac regions   C)  right and left pubic regions   D)  right and left lumbar regions   E)  right and left inguinal regions  

   35)  Positive feedback systems:   35)  ______  

A)  operate in such a way that the initial stimulus is enhanced and increases    B)  regulate heart and breathing rates, and operate in such a way that the initial stimulus is 

shut off or reduced    C)  regulate heart and breathing rates, and operate in such a way that the initial stimulus is 

enhanced and increases    D)  operate in such a way that the initial stimulus is shut off or reduced    E)  regulate heart and breathing rates   

   36)  Which of the following orientation and directional terms have the same meaning (in humans):   36)  ______  

A)  superior and caudal   B)  inferior and cephalad   C)  anterior and dorsal   D)  inferior and cranial   E)  anterior and ventral  

   37)  The system that takes in oxygen and releases carbon dioxide to the exterior is the:   37)  ______  

A)  muscular system   B)  respiratory system  

C)  urinary system   D)  cardiovascular system   E)  reproductive system  

   38)  In describing the relationship between the patellar and popliteal regions:   38)  ______  

A)  the patellar region is lateral to the popliteal region   B)  the patellar region is anterior to the popliteal region   C)  the patellar region is proximal to the popliteal region     D)  the patellar region is superior to the popliteal region   E)  the patellar region is distal to the popliteal region  

   SHORT ANSWER.  Write the word or phrase that best completes each statement or answers the question.   Fill in the blank or provide a short answer:  

39)  A cut that is made along the midline is called a __________ section.   39)   _____________     

  Figure 1.1 

  Using Figure 1.1, identify the following:  

40)  Label E points to the __________ cavity.   40)   _____________     

Fill in the blank or provide a short answer:   41)  A control mechanism that responds to a stimulus by decreasing its intensity is called a 

__________ mechanism.    41)   _____________  

   42)  The larynx is an organ of the __________ system.   42)   _____________     

  Figure 1.2 

  Using Figure 1.2, identify the following:  

43)  Label A points to the __________ region.   43)   _____________     

Fill in the blank or provide a short answer:   44)  The bodyʹs ability to maintain stable internal conditions is referred to as __________.    44)   _____________     

45)  The abdominal cavity has __________ quadrants and __________ regions.   45)   _____________     

Fill in the blank or provide a short answer:   46)  The navel is __________ to the spine.   46)   _____________     

47)  __________ is the process of breaking down ingested food in preparation for absorption.   47)   _____________     

  Figure 1.2 

  Using Figure 1.2, identify the following:  

48)  Label E points to the __________ region.   48)   _____________     

  Figure 1.1 

  Using Figure 1.1, identify the following:  

49)  Label B points to the __________ cavity.   49)   _____________     

50)  Label F points to the __________ cavity.   50)   _____________     

51)  Ventral is a directional term synonymous with __________ in humans.   51)   _____________     

Fill in the blank or provide a short answer:   52)  Groups of cells that have a common function are termed __________.       52)   _____________     

  Figure 1.1 

  Using Figure 1.1, identify the following:  

53)  Label A points to the __________ cavity.   53)   _____________     

Fill in the blank or provide a short answer:   54)  The central region of the thoracic cavity containing the heart is called the __________.    54)   _____________     

55)  The system that functions in the storage of minerals, such as calcium, is called the  __________ system.  

55)   _____________  

   56)  The component of a control system that provides the means for the control centerʹs 

response (output) is called the __________.   56)   _____________  

   57)  The thoracic cavity is __________ to the abdominopelvic cavity.   57)   _____________     

58)  The __________ system is composed of kidneys, bladder, ureters, and urethra.   58)   _____________     

Fill in the blank or provide a short answer:   59)  The ability to sense changes and react to them is termed __________ or __________.   59)   _____________     

60)  The armpit area is called the __________ region.     60)   _____________     

61)  The epigastric region is __________ to the right hypochondriac region of the  abdominopelvic cavity.  

61)   _____________  

  

  Figure 1.2 

  Using Figure 1.2, identify the following:  

62)  Label B points to the __________ region.   62)   _____________     

63)  Label C points to the __________ region.   63)   _____________     

64)  Blood is categorized as a __________ because it is compared of similar cells with a  common function.  

64)   _____________  

   65)  The patellar region is __________ to the popliteal region.   65)   _____________     

Fill in the blank or provide a short answer:   66)  The cranial and spinal cavities are subdivisions of the __________ cavity.    66)   _____________     

67)  The function of the __________ system is to control body activities via hormones.   67)   _____________     

Fill in the blank or provide a short answer:   68)  __________ refers to all of the chemical reactions in the body.   68)   _____________     

  Figure 1.1 

  Using Figure 1.1, identify the following:  

69)  Label D points to the __________.   69)   _____________     

  Figure 1.2 

  Using Figure 1.2, identify the following:  

70)  Label F points to the __________ region.   70)   _____________     

Fill in the blank or provide a short answer:   71)  The study of the bodyʹs small structures using a microscope is called __________.   71)   _____________  

  

  Figure 1.2 

  Using Figure 1.2, identify the following:  

72)  Label D points to the __________ region.   72)   _____________     

  Figure 1.1 

  Using Figure 1.1, identify the following:  

73)  Label C points to the __________ cavity.   73)   _____________     

Fill in the blank or provide a short answer:  

74)  The right and left iliac (inguinal) regions are lateral to the __________ region.   74)   _____________     

75)  The breakdown of ingested foods into simple molecules that can then be absorbed into  the bloodstream is termed __________.  

75)   _____________  

   76)  The three medial regions of the abdominopelvic cavity are __________, __________, and 

__________.   76)   _____________  

   77)  Blood clotting and the birth of a baby are examples of the __________ feedback 

mechanism.   77)   _____________  

   TRUE/FALSE.  Write ʹTʹ if the statement is true and ʹFʹ if the statement is false.  

78)  The heel of the foot constitutes the plantar region.    78)  ______     

79)  The lymphatic system collects fluids leaked by the cardiovascular system and returns them to  the bloodstream.  

79)  ______  

   80)  The spleen and the tonsils are part of the digestive system.   80)  ______     

81)  The endocrine system is the fast-acting body control system.    81)  ______     

82)  The thoracic cavity is separated from the abdominopelvic cavity by the diaphragm.   82)  ______     

83)  The dorsal body cavity is subdivided into four quadrants and nine regions.   83)  ______     

84)  As body temperature drops below normal, chemical reactions proceed too rapidly and body  proteins begin to break down.  

84)  ______  

   85)  The spinal cavity is part of the ventral body cavity.   85)  ______     

86)  The hypogastric region is directly superior to the umbilical region.   86)  ______     

87)  There is no physical structure that separates the abdominal cavity from the pelvic cavity.   87)  ______     

88)  The highest level of structural organization in humans is the organ level.   88)  ______     

89)  Most homeostatic control mechanisms are negative feedback reactions.   89)  ______     

90)  Proximal means farther from the origin of a body part.   90)  ______     

91)  The sacral region is on the ventral (anterior) body surface.   91)  ______     

92)  Excretion is the process of removing wastes from the body.   92)  ______     

MATCHING.  Choose the item in column 2 that best matches each item in column 1.   Match the following:  

93)  Tarsal   A)  ankle   93)  ______      

94)  Inguinal   B)  area where thigh meets body trunk   94)  ______      

95)  Umbilical   C)  navel   95)  ______       

Match the following:   96)  Dorsal   A)  behind   96)  ______      

97)  Ventral   B)  toward the side   97)  ______      

98)  Lateral     C)  in front of   98)  ______      

99)  Superior   D)  above   99)  ______       

Match the following.   100)  Regulation of water and electrolytes    A)  urinary system    100)  _____  

     Match the following:  

101)  Popliteal   A)  posterior knee area   101)  _____      

102)  Oral   B)  mouth   102)  _____       

Match the following.   103)  Heat production    A)  nervous system    103)  _____  

    104)  Responds to stimuli (internal and 

external)    B)  muscular system    104)  _____  

    

Match the following:   105)  Proximal   A)  close to the origin of the body part or the 

point of attachment of a limb to the body  trunk  

105)  _____  

 

   Match the following.  

106)  Site of hematopoiesis     A)  skeletal system    106)  _____       

Match the following:   107)  Patellar   A)  armpit   107)  _____  

    108)  Axillary   B)  anterior knee   108)  _____  

     Match the following:  

109)  Deep   A)  toward the body surface   109)  _____     B)  

away from the body surface     

Match the following:   110)  Femoral   A)  thigh   110)  _____  

     Match the following:  

111)  Distal   A)  farther from the origin of a body part or  the point of attachment of a limb to the  body trunk  

111)  _____  

 

   Match the following:  

112)  Coxal   A)  hip   112)  _____       

Match the following.   113)  Houses blood cells involved in 

immunity    A)  lymphatic system    113)  _____  

    B)  respiratory system   

   Match the following:  

114)  Orbital   A)  eye area   114)  _____       

Match the following:   115)  Inferior   A)  below   115)  _____  

     Match the following.  

116)  Slow-acting body control system    A)  digestive system    116)  _____     B)  

endocrine system      

Match the following:   117)  Medial   A)  toward the midline   117)  _____  

     ESSAY.  Write your answer in the space provided or on a separate sheet of paper.  

118)  Describe anatomical position. Explain why anatomical position is used.     

119)  Explain the difference between homeostatis and metabolism.     

120)  List and explain the eight necessary human life functions.     

121)  Explain how scratching an itch is an example of the negative feedback mechanism.     

122)  Describe the role of the effector in the negative feedback system.     

123)  List, and briefly define, the human bodyʹs organization levels from smallest to largest.     

124)  List and explain the three major body planes and sections.     

125)  Distinguish between anatomy and physiology.     

126)  Identify the two dorsal body cavities, and state their locations and the organs contained therein.     

127)  List the four quadrants and nine regions of the abdominopelvic cavity. Explain why this cavity has these  subdivisions.     

128)  List and explain the five survival needs of humans.  

   1)  A   2)  C   3)  B   4)  C   5)  D   6)  D   7)  E   8)  E   9)  A   10)  B   11)  C   12)  D   13)  B   14)  B   15)  A   16)  A   17)  C   18)  A   19)  A   20)  D   21)  D   22)  E   23)  B   24)  C   25)  C   26)  C   27)  B   28)  B   29)  D   30)  D   31)  A   32)  A   33)  B   34)  B   35)  A   36)  E   37)  B   38)  B   39)  midsagittal or median   40)  abdominal   41)  negative feedback    42)  respiratory   43)  epigastric   44)  homeostasis    45)  4; 9   46)  ventral or anterior   47)  Digestion   48)  hypogastric   49)  spinal   50)  pelvic   51)  anterior  

52)  tissues   53)  cranial   54)  mediastinum    55)  skeletal    56)  effector   57)  superior   58)  urinary or excretory   59)  irritability; responsiveness   60)  axillary    61)  medial   62)  right hypochondriac   63)  umbilical   64)  tissue   65)  ventral or anterior   66)  dorsal    67)  endocrine   68)  Metabolism   69)  diaphragm   70)  right iliac (inguinal)   71)  microscopic anatomy   72)  right lumbar   73)  thoracic   74)  hypogastric   75)  digestion   76)  epigastric region, umbilical region, hypogastric region   77)  positive   78)  FALSE   79)  TRUE   80)  FALSE   81)  FALSE   82)  TRUE   83)  FALSE   84)  FALSE   85)  FALSE   86)  FALSE   87)  TRUE   88)  FALSE   89)  TRUE   90)  FALSE   91)  FALSE   92)  TRUE   93)  A   94)  B   95)  C   96)  A   97)  C   98)  B   99)  D   100)  A   101)  A   102)  B   103)  B  

104)  A   105)  A   106)  A   107)  B   108)  A   109)  B   110)  A   111)  A   112)  A   113)  A   114)  A   115)  A   116)  B   117)  A   118)  Anatomical position is defined as standing erect, feet parallel to the arms, palms facing forward. Anatomical 

position is used because it is a standard position; it also helps us to avoid confusion. Additionally, anatomical  position is a reference point that helps us accurately describe body parts and position.  

119)  Homeostasis is the bodyʹs attempt to maintain balance during which time internal conditions may vary.  Metabolism is all chemical reactions that occur in the body.  

120)  1.  Maintenance of boundarieskeeps the internal environment distinct from the external environment;  membranes  perform this function at the cellular level and skin performs this function for the organism.  2.  Movementincludes a change in the position of the body or the propelling of a substance (such as blood, urine,  or food) through the body organs;  constitutes a major role of the muscular system.  3.  Responsiveness (irritability)the ability to react to stimuli; constitutes a major role of the nervous system.  4.  Metabolismincludes all the chemical reactions that occur within the bodyʹs cells.  5.  Excretionelimination of carbon dioxide by the lungs and nitrogenous wastes by the kidneys.  6.  Digestionthe process of breaking down ingested foodstuffs into simpler molecules that can then be absorbed  into the blood for delivery to the bodyʹs cells.  7.  Growthan increase in size, which is usually accompanied by an increase in the number of cells.  8.  Reproductionthe production of new cells for growth and repair, and also the production of offspring.  

121)  1.  Stimulus or input is the itch.  2.  A receptor carries the information about the stimulus (itch) to the brain via an afferent pathway.  3.  Control center (brain) analyzes this information an turns on an effector which will cancel the stimulus.  4.  Information reaches the effector via the efferent pathway from the brain. Muscles move the hand to scratch the  itch.  5.  Scratching continues until the itch goes away. The brain shuts off the effector once homeostatis is restored.  

122)  The effector is the control centerʹs output and response to the stimulus. The effectorʹs job is to cancel or shut off the  control mechanism.  

123)  1.  chemical level:     a.  atoms are the basic building blocks of matter    b.  molecules are units formed by atoms combining    2.  cellular level: cells are the smallest living unit in living organisms    3.  tissue level: tissues are groupings of cells performing a common function    4.  organ level: an organ is a structure consisting of two or more tissue types    5.  organ system level: an organ system describes a group of organs functioning      cooperatively for a common purpose      6.  organism level: a human organism consists of all of the organ systems of the  

    b

ody working together to promote healthy functioning       (homeostasis)   

124)  1.  Sagittalcut is made along the longitudinal (lengthwise) plane of the body (or an organ), dividing it into right  and left parts.  2.  Frontal (coronal)cut is made along the longitudinal (lengthwise) plane of the body (or an organ), dividing it  into anterior and posterior parts.  3.  Transverse (cross-section)cut is made along the transverse (horizontal) plane, dividing the body into superior  and inferior parts.  

125)  Anatomy is the study of the structure and shape of the body and body parts, and their relationships to one another.  Physiology is the study of how the body and its parts work or function.  

126)  1.  Cranial cavitythe superior posterior space inside the bony skull that houses the brain.  2.  Spinal cavitythe inferior posterior space inside the bony vertebral column that houses the spinal cord.  

127)  1.  The four quadrants are:    a.  right upper quadrant    b.  right lower quadrant    c.  left upper quadrant    d.  right lower quadrant  2.  The nine regions are:    a.  epigastric region    b.  umbilical region    c.  hypogastric region    d.  right hypochondriac region    e.  left hypochondriac region    f.  right lumbar region    g.  left lumbar region    h.  right iliac region    i.  left iliac region  This cavity has been subdivided into these quadrants and regions because it is large and has many organs.  

128)  1.  Nutrientsinclude carbohydrates, proteins, and fats, which are taken in via the diet for energy and cell building.  2.  Oxygenrequired to release energy from food.  3.  Wateraccounts for over 60% of the body weight, and provides the basis for various body fluids.  4.  Appropriate body temperaturewhen too high or too low, physiological activities cease, primarily because  molecules are destroyed or become nonfunctional.  5.  Appropriate atmospheric pressurethe force exerted on the surface of the body by the weight of air; is essential  for normal operation of the respiratory system and breathing. 

Exam  Name___________________________________     MULTIPLE CHOICE.  Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.  

1)  Ninety-six percent of the human body is composed of the elements:   1)  _______   A)  carbon, calcium, sodium, and oxygen   B)  sodium, potassium, hydrogen, and sulfur   C)  calcium, magnesium, potassium, and iron   D)  carbon, oxygen, iron, and potassium   E)  carbon, oxygen, hydrogen, and nitrogen  

   2)  Triglycerides:   2)  _______  

A)  include cholesterol, bile salts, vitamin D, sex hormones, and adrenal cortical hormones   B)  have a three-dimensional structure that can be easily destroyed by heat, causing them to be 

denatured and no longer capable of performing their physiological roles   C)  are found in fat deposits (e.g., subcutaneous tissue around organs), and serve to protect 

and insulate body organs;  they are the major source of stored energy in the body   D)  are found in the cell membrane and participate in the transport of lipids in plasma;  they 

are also abundant in the brain and in nervous tissue where they help to form insulating  white matter  

E)  include lipoid substances such as fat-soluble vitamins (e.g., vitamins A, E, and K),  prostaglandins, and lipoproteins  

   3)  Enzymes:   3)  _______  

A)  increase the rates of chemical reactions by at least a millionfold   B)  are essential to virtually every biochemical reaction in the body     C)  when absent or destroyed, cause all biochemical reactions to cease   D)  help regulate growth and development   E)  are highly specialized proteins that recognize, bind with, and inactivate bacteria, toxins, 

and some viruses     

4)  The simplest atomcontaining one proton, one electron, and no neutronsis:   4)  _______   A)  hydrogen   B)  nitrogen   C)  carbon   D)  sodium   E)  oxygen     

5)  An atom that has lost two electrons is called a(n):   5)  _______   A)  isotope   B)  proton   C)  radioisotope   D)  cation   E)  anion  

   6)  An atom with 11 protons, 12 neutrons, and 10 electrons is a(n):   6)  _______  

A)  anion   B)  cation   C)  isotope   D)  molecule   E)  radioisotope  

   7)  In order to break a disaccharide down into simple sugar units:   7)  _______  

A)  water molecules and carbon atoms must be removed from each bond   B)  carbon atoms must be added to each bond   C)  water molecules must be removed from each bond  

D)  carbon atoms must be removed from each bond   E)  water molecules must be added to each bond  

   8)  Which of the following statements is correct regarding the electrical charge of subatomic 

particles:   8)  _______  

A)  protons are positively charged, electrons are negatively charged, and neutrons are neutral   B)  protons are positively charged, electrons are neutral, and neutrons are negatively charged   C)  protons are negatively charged, electrons are neutral, and neutrons are negatively charged   D)  protons are neutral, electrons are negatively charged, and neutrons are positively charged   E)  protons are negatively charged, electrons are positively charged, and neutrons are neutral  

   9)  Which of the following substances below is matched with its correct organic group:   9)  _______  

A)  steroids - carbohydrates   B)  enzymes - proteins   C)  DNA - lipids   D)  monosaccharides - nucleic acids   E)  glycerol - proteins  

   10)  Which of the following is the role of magnesium:   10)  ______  

A)  it is the major extracellular cation in its ionic form, and is important for water balance,  conduction of nerve impulses, and muscle contraction  

B)  it is a major extracellular anion in its ionic form   C)  it is present in bone, and is an important cofactor for enzyme activity in a number of 

metabolic reactions   D)  it is a component of the functional hemoglobin molecule that transports oxygen within red 

blood cells, as well as a component of some enzymes   E)  it is needed to make functional thyroid hormones  

   11)  The organic compounds that function in building tissues and acting as enzymes are the:   11)  ______  

A)  salts   B)  lipids   C)  proteins   D)  carbohydrates   E)  nucleic acids  

   12)  Which one of the following DNA bases are complementary:   12)  ______  

A)  adenine and guanine   B)  adenine and thymine   C)  cytosine and adenine   D)  guanine and uracil    E)  thymine and guanine  

   13)  Atomic mass is equivalent to the number of __________ in an atom.   13)  ______  

A)  protons   B)  neutrons   C)  protons and electrons   D)  protons and neutrons   E)  electrons  

   14)  Isotopes have different numbers of __________; thus they also have different __________.   14)  ______  

A)  neutrons; atomic masses   B)  electrons; atomic numbers  

C)  protons; atomis masses   D)  neutrons; atomic numbers   E)  protons; atomic numbers  

   15)  Inactive energy is referred to as:   15)  ______  

A)  mechanical energy   B)  electrical energy   C)  radiant energy   D)  potential energy   E)  kinetic energy  

   16)  Which of the following groups of chemicals includes ONLY monosaccharides:   16)  ______  

A)  maltose, sucrose, lactose   B)  glucose, fructose, maltose   C)  fructose, maltose, lactose   D)  glucose, fructose, galactose   E)  fructose, maltose, sucrose  

  

   

Figure 2.2    

17)  What is the atomic number of the atom in Figure 2.2:   17)  ______   A)  6   B)  2   C)  12   D)  3   E)  4     

18)  Which of the following statements about ATP is false:   18)  ______   A)  it provides the energy needed to drive energy-absorbing chemical reactions   B)  it drives the transport of certain solutes (e.g., amino acids) across cell membranes   C)  its energy is captured in high-energy hydrogen bonds   D)  it activates contractile proteins in muscle cells so that cells can shorten and perform 

mechanical work   E)  it is a modified nucleotide  

  

      

Figure 2.3    

19)  What type of chemical bond is pictured in Figure 2.3:   19)  ______   A)  single covalent bond   B)  nonpolar covalent bond   C)  double covalent bond   D)  polar covalent bond   E)  ionic bond  

   20)  Glycogen is the storage form of __________ in animals.   20)  ______  

A)  glucose   B)  lipids   C)  DNA   D)  protein   E)  amino acids  

   21)  Vitamin D and sex hormones are both:   21)  ______  

A)  nucleic acids   B)  steroids   C)  proteins   D)  polysaccharides   E)  enzymes  

   22)  Which of these examples is a compound:   22)  ______  

A)      B)      C)  2H   D)      E)        

23)  When a pair of electrons is shared equally between two atoms, the bond formed is called a(n):   23)  ______   A)  ionic bond   B)  hydrogen bond   C)  polar covalent bond   D)  nonpolar covalent bond   E)  carbon bond  

   24)  The reaction A + B → AB is an example of a(n):   24)  ______  

A)  decomposition reaction   B)  dehydration reaction   C)  synthesis reaction  

D)  denaturation reaction   E)  exchange reaction  

   25)  A solution with a pH of 7:   25)  ______  

A)  releases more hydrogen ions than hydroxyl ions into solution   B)  is acidic   C)  releases more hydroxyl ions than hydrogen ions into solution   D)  is basic   E)  is neutral  

   26)  The nucleotide chains of DNA are held together by:   26)  ______  

A)  hydrogen bonds   B)  carbon bonds   C)  polar covalent bonds   D)  nonpolar covalent bonds   E)  ionic bonds  

   27)  Which of these elements composes bone:   27)  ______  

A)  calcium   B)  chlorine   C)  sulfur   D)  iodine   E)  iron     

28)  The most abundant element in the human body is:   28)  ______   A)  carbon   B)  nitrogen   C)  oxygen   D)  calcium   E)  hydrogen     

29)  The sugar found in DNA is:   29)  ______   A)  deoxyribose   B)  lactose   C)  starch   D)  ribose   E)  sucrose  

   30)  __________ are simple sugars containing between 3 and 7 carbon atoms.   30)  ______  

A)  Steroids   B)  Proteins   C)  Polysaccharides   D)  Saturated fats   E)  Monosaccharides  

   31)  Which of the following statements about RNA is true:   31)  ______  

A)  RNA is composed of cytosine, guanine, adenine, and thymine   B)  RNA is single stranded   C)  RNA is found only in the nucleus of the cell   D)  RNA contains deoxyribose   E)  RNA is a double helix  

   32)  Vitamin D can be described as:   32)  ______  

A)  derivatives of fatty acids found in cell membranes; various functions include the  stimulation of uterine contractions, the regulation of blood pressure, and the control of  motility of the gastrointestinal tract  

B)  taken in via plant products such as wheat germ and green leafy vegetables; may promote  wound healing and contribute to fertility (though not proven in humans)  

C)  made available largely by the action of intestinal bacteria; also prevalent in a wide variety  of foods, and necessary for the proper clotting of blood  

This is a rip-off! All of the answers are free online.
thanks.
great!
perfect for studying
1-5 of 6
This is only a preview
3 shown on 335 pages
Download the document